- Кафедра журналістики - https://www.kafedrajourn.org.ua -

Журналістика надає голос тим, у кого його забрали: лекція журналістки Гульнози Саїд для каразінців

Матеріал створено в рамках навчально-ознайомчої практики

18 квітня в Харківському національному університеті імені В. Н. Каразіна відбулась зустріч в онлайн-форматі з журналісткою, координаторкою програми Європи та Центральної Азії Комітету захисту журналістів Гульнозою Саїд. Ця лекція стала дев’ятою в рамках ініціативи «За одну лекцію до Перемоги: спікери світу на підтримку Каразінського».

Гульноза Саїд має 15-річний досвід роботи та висвітлювала питання політики, права та свободи медіа в багатьох країнах, зокрема в США, Чехії, Словаччині,  Узбекистані.

Пані Гульноза розпочала свій виступ із аналізу інфопростору в Росії та проблеми відсутності там вільної преси: «Коли ви спостерігаєте за станом ЗМІ в Росії, то зараз ситуація мало чим відрізняється від сталінської епохи, коли всі ЗМІ контролювались державою. Дозволялася лише державна пропаганда».

Гульноза Саїд також розповіла про діяльність Комітету захисту журналістів (КЗЖ): розслідування вбивств, незаконного ув’язнення та зникнення журналістів. Окремо звернули увагу на випадок українського журналіста, кореспондента національного державного агентства Укрінформ Романа Сущенка, який був незаконно заарештований та утримуваний у Росії протягом трьох років.

Гульноза Саїд поділилась, що КЗЖ дуже важко працював, щоб українського журналіста звільнили. «Ми спілкувались із його родиною, але справа була дуже секретною, — зазначила пані Гульноза, — тож, коли Зеленського обрали президентом України, ми написали йому листа, в якому наголосили на свободі преси та кількох випадках, зокрема, справі Романа Сущенка. Зрештою його включили до обміну полоненими 2019 року».

Наостанок Гульноза Саїд поділилась особистим досвідом та розповіла власну історію кар’єри: «До журналістики мене привело те, що я готувала докторську дисертацію з політичних наук і, займаючись дослідженнями, почала зустрічати людей, які були справді незалежними у своєму мисленні. Тож це мене зацікавило, і коли я отримала пропозицію працювати в американському ЗМІ, то  почала подавати звіти, і мені це сподобалося. Потім мене переслідували в Узбекистані через мої матеріали. Мене звинуватили в наклепі та погрожували звинуватити у шпигунстві, тому я була вимушена виїхати з країни. Я не могла повернутись назад дев’ять років. У той час вирішила приєднатися до КЗЖ. Я зрозуміла, що хочу допомагати журналістам, які опинилися в подібній ситуації».

Декан соціологічного факультету Олена Мурадян подякувала пані Гульнозі за інформативну зустріч та всю важливу роботу, яку проводить Комітет захисту журналістів.

Після завершення лекції гостя відповіла на питання студентів щодо професійної етики та викликів, із якими стикаються журналісти під час роботи, свободи слова, дезінформації та пропаганди.

Насамкінець учасники запросили Гульнозу Саїд відвідати Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна після перемоги.

Надія Щерба, 1 курс