- Кафедра журналістики - https://www.kafedrajourn.org.ua -

Семінар з протистояння російській пропаганді для Бергенського університету

12 — 14 квітня на запрошення колег з факультету журналістики Бергенського університету (Норвегія) професор Максим Балаклицький провів низку заходів із захисту від російської дезінформації в Україні й світі.
Першим був семінар для викладачів журналістських дисциплін під назвою «Російська пропаганда і українська медіасфера». Основні питання слухачів: чи існують в Україні якісні медіа, наскільки українці обізнані про ці видання, чи довіряють їм.

Наступного дня відбулася лекція «Чи можлива журналістська об’єктивність під час війни?» для студентів магістратури з журналістики. Студенти обговорювали виклики, які створює воєнний стан для медіапрацівників, зокрема, етичні дилеми, створені чорно-білим мисленням, характерним для воєнного протистояння.
Третім елементом програми був стрім «Як побороти дезінформацію». Його цільовою аудиторією були норвезькі журналісти, хоча дивилися цей етер з різних частин світу. Відредаговане відео буде невдовзі доступне як подкаст у Ютубі.
Під час візиту до місцевого телеканалу TV2 Максим Балаклицький зустрівся з норвезькими журналістами, які висвітлюють перебіг російської агресії проти України. Норвезькі медійники висловили підтримку народу України та зокрема своїм українським колегам. Актуальним питанням для них зараз є практичний зміст нового порядку акредитації, який набуває чинності з 1 травня 2023 року у зв’язку з наказом «Про організацію взаємодії між Збройними силами України, іншими складовими сил оборони та представниками засобів масової інформації на час дії правового режиму воєнного стану». Вони сподіваються, що нові правила не потягнуть за собою звуження повноважень і можливостей для виконання медійниками своїх професійних обов’язків, найперше у зоні активних бойових дій.



В інтерв’ю французькій дослідниці пропаганди Лоренc Дірікс, яка перебуває у Бергенському університеті, готуючи студію з міжнародного огляду методів і форм роботи фактчекерів, Максим Балаклицький оповів специфіку української ситуації гібридної війни, а також історичний контекст медіасфери в Україні.

***