- Кафедра журналістики - https://www.kafedrajourn.org.ua -

Новорічний ярмарок

Традиційно щороку на головній площі Харкова за місяць до різдвяних свят готується новорічний ярмарок.

Цей рік не став винятком і на початку грудня на площі Свободи вже стали збирати новорічну ялинку та ковзанку.

Як це прийнято вже протягом багатьох років, на площі з’являються будиночки Діда Мороза, різні навіси з ілюмінацією, новорічними декораціями та кілька десятків маленьких декоративних будиночків, де можна купити глінтвейн або інші новорічні смаколики.

І зрозуміло, адже на одній із найбільших площ можна встановити практично все, що завгодно. Політ фантазії не обмежений, а фінансування з міського бюджету не шкодують.

Проте далеко не в кожному місті є такі масштаби. Особливо, коли мова заходить про невеликі європейські містечка, де головна площа є зовсім невеликим громадським простором, оточеним по всьому периметру рядками красивих історичних будівель.

Давайте подивимося, як інші міста готуються до святкування Нового року і які ідеї можна запозичити, щоб свято в Харкові було ще більш казковим та незабутнім.

Безумовно, світовими лідерами зі створення по-справжньому казкових новорічних ярмарків є німці та австрійці. Завдяки історичним будинкам, що оточують ці ринки, створюється відчуття знаходження серед якогось замку, де проводиться бенкет.

Давайте подивимося на місто Гамбург, що розташоване на півночі Німеччини.

Гамбург

Гамбург
Гамбург

 

 

 

 

 

 

 

Новорічний ярмарок у Гамбурзі славиться своєю камерністю та особливим декором новорічних кіосків. Прекрасна ілюмінація, а також підсвічування будівлі ратуші на головній площі, доповнюють святкову атмосферу.

Зауважимо, наскільки щільно розташовані всі новорічні декорації один до одного. Завдяки цьому, потрапляючи на ярмарок, ви повністю занурюєтеся в казкову атмосферу, ніби опиняючись в маленькому казковому селі.

Цікавим моментом є  ялинка на річці Ельба. Її видно майже з будь-якого місця набережної. Виходить такий собі своєрідний новорічний маяк як для місцевих жителів, так і для суден та човнів, що пропливають неподалік.

Нюрнберг

Нюрнберг
Один із прилавків новорічного Ярмарку Нюрнберга

 

 

 

 

 

 

 

 

Ярмарок у Нюрнберзі визнається найкращим новорічним майданчиком світу. Він не може похвалитися своїми розмірами та розмахом. Проте над святковою атмосферою тут працюють тисячі мерехтливих вогнів, знову, як і в інших містах Німеччини та Австрії – старовинні архітектурні споруди, а головне – величезний вибір сувенірів, їжі та напоїв.

Саме тут можна спробувати знамениті печені каштани, купити всіма улюблені німецькі сосиски, лускунчика в якості сувеніру та багато іншого.

Історія нюрнберзького різдвяного ярмарку сягає корінням у XVII століття. 180 червоно-білих кіосків розставлено на центральній площі в Старому місті та прилеглих вулицях.

Дрезден

Дрезден
Новорічний ярмарок, Дрезден

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На відміну від попередніх міст, головна площа Дрездена досить велика. Саме завдяки її розміру там розміщують цілих 180 новорічних будиночків. Ялинка справжня, не дуже висока, проте вдало виступає домінантою площі.

Серед особливого новорічного ярмарку Дрездена є атракціони, розташовані в центрі скупчення кіосків.

Ще одним плюсом розмірів площі Дрездена є можливість встановлення на ній колеса огляду. Звичайно, воно не таке гігантське, як у Парку Горького чи Лондон Ай. Тим не менш, з висоти верхньої кабінки можна розглянути весь новорічний ярмарок наче на долоні.

Якщо уважно простежити всі нюанси німецьких новорічних ярмарків, то все ж таки ми побачимо багато спільних рис із харківськими новорічними інсталяціями. Будиночки Діда Мороза, новорічні кіоски і навіть глінтвейн усім охочим. Проте існує і кардинальна відмінність. Адже у Харкові площа настільки велика, що навіть попри всі розмахи в якості найвищої ялинки в країні, величезної ковзанки та десятків будиночків з їжею, залишається величезна кількість вільного простору. Через це, ймовірно, немає тієї воістину казкової атмосфери, яка виникає на відносно невеликих площах європейських міст.

Підготовлено з використанням інформації відкритих інтернет-джерел

Євген Ковпак, студент 1 курсу магістратури

У межах виробничої практики