- Кафедра журналістики - https://www.kafedrajourn.org.ua -

«…безсмертний дотик до душі»: краматорські школярі влаштували вечір поезії

Сучасне покоління, попри всі стереотипи, цікавиться поезією. У Краматорській загальноосвітній школі № 26 пройшов літературний вечір, присвячений творчості поетів шістдесятництва.

14 квітня 2021 року у Краматорській школі № 26 відбувся літературний вечір. Школярі, які є членами літературного гуртка, присвятили зустріч життю та творчості шістдесятників. Так називають молоде покоління митців шістдесятих років двадцятого століття, сформоване в період тимчасової «відлиги» радянського режиму. Одинадцятикласники згадали життєвий шлях Ліни Костенко, Василя Стуса, Івана Драча.

Літературний вечір проходив у незвичайному форматі. Гурток створив атмосферу, характерну для шістдесятих років. Лунали пісні Костянтина Огнєвого «Чорнобривці» та «Кохана». Учасники гуртка декламували улюблені рядки з творчості поетів цього періоду. Найчастіше лунали вірші Ліни Костенко.

Катерина Магомедшапієва: «Особливо мені подобаються вірші Ліни Костенко. Її рядки залишаються у серці та мотивують не стояти на місці».

«Людині бійся душу ошукать, бо в цьому схибиш – то уже навіки» – цитує поетесу Анастасія Астахова.

Незвичайний формат заходу наблизив поезію п’ятдесятирічної давнини до молодого читача, зробив її актуальною і цікавою для сучасного мережевого покоління.

Даніїл Прокидянчик: «Кажучи чесно, наші літературні вечори змусили мене полюбити літературу, тому я не вперше приходжу сюди. Цікавий формат та характерна атмосфера дозволяє дійсно замислитися над творчістю поетів».

Ольга Славинська, вчитель української мови та літератури, організатор гуртка: «11 клас надихнувся першим літературним вечором, який був присвячений поезії Срібної доби. Це було щось незвичайне та неформатне, тому і дуже зацікавило учнів. Тема шестидесятників стала своєрідним продовженням попередньої зустрічі, адже ці дві епохи чимось схожі між собою у соціальному та духовному плані, а їх тематика актуальна і на сьогодні. Теми наших вечорів є частиною навчальної програми, тому додаткові знання будуть корисними для учнів під час уроків української та зарубіжної літератури».

Літвінова Олександра – студентка групи ЛЖ-11, 1 курсу спеціальності «Журналістика», у межах навчально-ознайомчої практики