- Кафедра журналістики - https://www.kafedrajourn.org.ua -

Онлайн-семінар «Дон Кіхот націоналізму: “вістниківський” період Дмитра Донцова»

29 квітня 2021 року о 13.30 відбувся науковий онлайн-семінар «Дон Кіхот націоналізму: “вістниківський” період Дмитра Донцова», організатором якого виступила кафедра історії України історичного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Зустріч, організована в Zoom-конференції, була присвячена випуску нової книги львівського колеги Олександра Зайцева «Націоналіст у добі фашизму. Львівський період Дмитра Донцова 1922–1939 років: начерк інтелектуальної біографії». Представники кафедри історії України запросили Олександра Зайцева в якості гостя та головного спікера онлайн-семінару. Захід зібрав 55 учасників, серед яких здебільшого були науковці, викладачі, аспіранти, студенти, причому не лише «каразінці», але й представники інших ЗВО.

Спікер почав свою розповідь з пояснення «Чому Дон Кіхот?». Він акцентував, що Донцов змальовує Дон Кіхота як людину, яка бореться за щось заради боротьби, а не за відстоювання своїх прав. А ось Санчо Панса, про якого теж розповідає Донцов, навпаки, бореться за свої права та за краще життя в цьому світі.

Також Олександр зупинився на думці Донцова з приводу Росії і стосунків із нею та з Європою, акцентувавши такі основні тези. Боротьба з Росією – колективний ідеал українського народу; «…Лучність з Европою при всяких обставинах, за всяку ціну, – категоричний імператив нашої політики». Також спікер наголосив, що Донцов був у перших рядах борців за «провансальство»: дивну мішанину з Кирило-Мефодійства й Драгоманівщини, легалістичного українофільства і народництва з їх крайніми течіями, марксизму й комунізму з одного боку, «есерівства» і радикалізму – з другого, нарешті – з правих ідеологій, починаючи від Куліша і завершуючи неомонархізмом.

Також спікер розповів, що за життя Дмитра Донцова через прямолінійні висловлювання з приводу влади він був улюбленим персонажем карикатур, які було показано під час заходу.

Загалом лекція тривала 2 години. Автор книги вів розповідь близько години, додаючи до своїх слів візуальне унаочнення у форматі презентації. Після цього всі присутні мали можливість ставити питання. Питань було небагато, і пан Олександр відповів на всі доволі детально. Семінар був цікавим передусім для тих, хто професійно вивчає історію України або системно нею цікавиться. А презентована книга може становити інтерес і для істориків, і для людей, які вивчають історію як хобі.

Замай Олександра – студентка групи ЛЖ-12, 1 курсу спеціальності «Журналістика», у межах навчально-ознайомчої практики.