- Кафедра журналістики - https://www.kafedrajourn.org.ua -

Онлайн-відкриття виставки XI Міжнародної трієнале екологічного плакату 4th Block у ЄрміловЦентрі

22 квітня 2021 року о 18:00 відбулося онлайн-відкриття XI Міжнародної трієнале екоплакату 4th Block. Трансляція відбувалася на Facebook-сторінці YermilovCentre – центру сучасного мистецтва у місті Харкові, який був відкритий у березні 2012 року та отримав свою назву на честь одного з відомих харківських митців, представника українського авангардизму Василя Єрмілова. Наразі в діяльності центру присутні кураторські проекти, мистецькі резиденції, лекції та обговорення, перформанси, семінари, кіно- та відеотрансляції.

ЄрміловЦентр розміщується у головному корпусі Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна за адресою: майдан Свободи, 4 (головний корпус Каразінського університету, вхід з боку спуску Пасіонарії).

4th Block – об’єднання дизайнерів, арт-менеджерів та митців, які прагнуть ознайомити глядачів із важливими соціальними темами за допомогою плакатів. Цей проєкт було засновано 30 років тому Олегом Векленком – дизайнером та професором ХДАДМ. Він брав участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи 1986-го року – і саме це надихнуло його на створення фестивалю.

Цього року трієнале отримав назву Changes I Зміни, що організатори прокоментували таким чином: «Сьогодні ми живемо “між” та “в середині” двох парадигмах змін, у позитивних та негативних наслідках прогресу – змінах, що водночас покращують і погіршують наше життя. Реакція на цей розвиток та двобічність його рухливості знайшли відгук в постерах світових дизайнерів й будуть представлені на виставці в ЄрміловЦентрі».

Експозиція складається з 950 плакатів аж із 53 країн світу. Усі плакати розподілені за чотирма номінаціями: «Екологічна свідомість», «Ізоляція», «Анімаційний плакат», «Чорнобиль-Фукусіма». П’ята (додаткова) номінація «Худпром 100 / Навчитись змінювати» показана в ХДАДМ (третій корпус, вул. Мистецтв 11).

Відкриття виставки тривало майже годину. Першу половину часу було приділено привітанням, знайомству з учасниками виставки та, зокрема, з керівником ЄрміловЦентру Олегом Векленком. Велику вдячність виражали Українському культурному фонду, оскільки все було організовано саме за його підтримки. Також було згадано про тих, хто брав участь у створенні плакатів, – це люди з різних куточків світу. Окремий час було виділено для того, щоб оголосити та нагородити переможців. Після цього розпочалась онлайн-екскурсія самою виставкою. Всі плакати були розподілені по спеціальних кімнатах за номінаціями. Кожну кімнату намагались якомога детальніше показати глядачам. З усіма подробицями організатори розповіли про основні об’єкти, про їх суть та специфіку, а також показали частину виставки, яка розміщена на вулиці просто неба, – до речі, кожен має можливість прийти та роздивитися плакати, звісно, дотримуючись карантинних норм.

Хоч подія і відбувалася онлайн, але це не завадило відчути всю атмосферу, детально ознайомитися з номінаціями та конкретними плакатами. Подія залишила найкращі враження: всі учасники та засновники виставки – дуже приємні люди, від яких навіть через екран ноутбуку можна було відчути позитив і отримати натхнення. Виставка, без сумнівів, заслуговує на увагу кожного, і будь-хто серед майже тисячі плакатів знайде той плакат, який буде йому до душі.

До речі, після відкриття виставки на YouTube-каналі Сеппо Грюндлера – керівника відділення звукового дизайну FN JOANNEUM – можна було відвідати його власний концерт.

Для тих, кого зацікавила ця подія, є можливість ознайомитись із нею за посиланням: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=521268685721065&id=310410739026786 [1]

Ворфоломєєва Уляна – студентка групи ЛЖ-12, 1 курсу спеціальності «Журналістика», у межах навчально-ознайомчої практики

[2] [3] [4] [5] [6] [7]