- Кафедра журналістики - https://www.kafedrajourn.org.ua -

Лєна Люциферова: Любіть себе та робіть все від чистого серця

З кожним днем з’являється все більше нових соціальних мереж. Однією з таких є TikTok – платформа, на якій можна розміщувати відео до трьох хвилин із звуковим супроводом. Направленість відео розмаїта: від танців та опитувань до соціальних роликів та короткометражних фільмів.

Багатьох прихильників здобули косплей-перфоманси формату POV (point of view – точка зору) – відео, у якому людина на екрані ніби звертається до глядача в образі кіно- чи анімаційного персонажа, створеному за допомогою костюмів та макіяжу.

Лєна Люциферова створює образи популярних персонажів на своїй сторінці у ТіkТоk та знімає ролики у форматі POV. На сьогодні має аудиторію понад 320 тисяч підписників. Їй 18 років, вона живе в Росії. Лєна готується до вступу у творчий вуз, але цього року вирішила, за власним висловом, «зробити відпочинок», тож у вільний час знімає відео.

– Як би ти описала, чим ти займаєшся у ТікТоці?

Л: Незважаючи на те, що я завжди намагаюся знімати різне, все одно все зводиться до перевтілень. Таким чином, основною моєю специфікою є макіяж та косплеї. Все інше витікає вже з цього: AU (альтернативний варіант розгортання подій фільму чи серіалу), POV (спілкування із глядачем через екран) і все в такому дусі.

– А як ти до цього прийшла? Ти захоплювалася гримом раніше?

Л: Мені завжди хотілося робити різні образи, але я просто цього не вміла. І тут раптом вирішила зняти відео в ТікТок, абсолютно не думаючи продовжувати. Перше відео було за темою Клубу Романтики (Клуб Романтики – візуальна новела). Не скажу, що відео викликало реакцію – його майже ніхто і не побачив, але я не зупинилася. Затягнуло мене (сміється).

– А воно завжди так – затягне, а ти й не помітиш!

Л: Саме так! Тому я продовжила знімати жарти та POV-и, розвивати свої навички. І ось до мене почала підтягуватися аудиторія. А далі все якось непомітно перейшло у повноцінні косплеї. Сама не встигла зрозуміти, як же я прийшла до того, що почала робити зірок та персонажів з різних кінематографічних всесвітів.

– Мабуть, разом із цим з’явився й улюблений персонаж для перевтілень?

Л: Таааак. Дуже мені подобаються персонажі Джоні Деппа. Особливо, капітан Джек Спероу!

– О так, він дуже крутий! А чому вирішила знімати саме в ТікТок? Чому не інша платформа – Інстаграм чи той же Лайк (популярна платформа на кшталт ТікТока)?

Л: Інстаграм я взагалі не планувала вести, а платформа Лайку не влаштовує через надмірну кількість користувачів-малюків, багатьом із них навіть чотирнадцяти немає. ТікТок же на той час набирав популярність.

– Чи стикалась ти на початку своєї діяльності в ТікТоці із негативними відгуками і чи була ти впевнена в тому, що робиш?

Л: На самому початку була сором’язливість, але швидко пройшла. Був хейт за деякі роботи, що мене дуже зачіпало, але теж тільки на початку. Потім я просто  перестала звертати увагу на подібні речі. Можу вислухати лише адекватну критику. Люди зі «своєю думкою», далеко не конструктивною, в цей діапазон, як розумієш, не потрапляють. Зараз проблем немає. Окрім творчої кризи (сміється).

– Ти сказала, що перестала звертати увагу на подібні висловлювання у свою адресу. Чи є якесь «правило», яке могло б допомогти?

Л: Чесно? Навіть не знаю. Я просто «начхала» на це. Перший тиждень-місяць, коли сипався цей хейт, я засмучувалася, звісно, але пізніше мені стало все одно. І стало якось легше жити. Я роблю те, що вважаю за потрібне, а якщо мені знадобиться порада, то обов’язково звернуся за нею, а непрохані коментарі навіть не беру до уваги. Вважаю, це залежить від людини: хтось відпускає це, а хтось і після багатьох років все ще буде перейматися.

– А тепер делікатне питання… Розкрутитися у ТікТоці можна й без грошових вкладень, на відміну від того ж Інстаграму. Але при цьому від нього і не йде прибуток. Хотілось би монетизувати свою творчість?

Л: Мені, як людині, яка займається косплеями, звісно хотілось би хоч трішечки монетизувати свою творчість. На косметику та атрибутику йде немала кількість грошей. Але, знову ж таки, через ТікТок надходять рекламні пропозиції, одначе я бралась за подібне тільки пару разів за весь час своєї діяльності.

– Якщо не секрет, то не брала інші через особисті принципи чи пропозиції не дуже цікаві?

Л: Пропозиції були не за тематикою моєї сторінки. Але деякі через принципи, так, – пропозиції від всіляких інтернет-казіно та сайтів 18+ одразу викликають огиду. У всякому випадку, в описі мого профіля є посилання на сайт, через який можна підтримати мою творчість фінансово, тому охочі можуть скинути на хліб у будь-який час (сміється).

– Чи могла б ти дати пораду людям, які тільки починають творити?

Л: Скажу зовсім трішки. Якщо ви почали, то ні в якому разі не зупиняйтеся. Навіть, якщо вам кажуть, що нічого не вийде. Любіть себе, поважайте та робіть все у першу чергу для себе та від чистого серця. Тоді ваші люди до вас потягнуться!

Томаш Ірина студентка групи ЛЖ-11, 1 курсу спеціальності «Журналістика», у межах навчально-ознайомчої практики

[1]