- Кафедра журналістики - https://www.kafedrajourn.org.ua -

ДОСВІД СПІВПРАЦІ УКРАЇНСЬКИХ І ПОЛЬСЬКИХ КОЛЕГ У ГАЛУЗІ ЖУРНАЛІСТИКИ: онлайн-захід «Журналістика в Польщі: суспільна роль та український контекст»

20 квітня 2012 року о 19:00 на платформі Zoom відбувся безкоштовний відкритий онлайн-захід під назвою «Журналістика в Польщі: суспільна роль та український контекст». Зустріч проходила в доброзичливій обстановці, спікери не проводили лекцію, а саме розмовляли з аудиторією. Була можливість поставити уточнюючі питання та отримати на них розгорнуті відповіді.

Організатором заходу виступив конференц-центр PMA Odesa Hub від Суспільного, гостями якого стали представники польського інтернет-порталу «Obserwator Międzynarodowy» («Міжнародний оглядач»). Усі присутні, близько десяти чоловік, так чи інакше були пов’язані з журналістикою. Захід проводився українською мовою. В якості спікерів виступили головний редактор «Міжнародного оглядача» Томаш Ляховський та його заступник Віталій Мазуренко.

«Міжнародний оглядач» – незалежне польське інтернет-видання про політику, яке висвітлює події не лише в Польщі, а і в усьому світі, в тому числі й в Україні. Їх публікації виходять лише польською мовою, але із сучасними технологіями це не проблема. Томаш за походженням поляк, Віталій – українець, тому їх партнерство є чудовим прикладом співпраці українських та польських колег у галузі журналістики.

Під час зустрічі спікери порівнювали польську та українську журналістику, які мають і спільні, і відмінні риси. На думку спікерів, в обох країнах політичні новини піддаються цензурі, хоча польські медіа є менш залежними від державного уряду. Через цей факт в Польщі існує гострий конфлікт провладних та опозиційних порталів. При цьому Україна завжди була та залишається актуальною темою в Польщі через дружні стосунки країн. Польські ЗМІ об’єктивно висвітлюють українські теми, але зустрічаються українофобні видання. Медіа Польщі, так само, як і сама країна, залишаються відкритими для українських журналістів. Так, один із гостей заходу особисто співпрацює з «Obserwator Międzynarodowy» та публікує в них свої матеріли.

Толбинська Ольга – студентка групи ЛЖ-12, 1 курсу спеціальності «Журналістика», у межах навчально-ознайомчої практики

[1]