- Кафедра журналістики - https://www.kafedrajourn.org.ua -

Інформаційна пандемія

Кожного листопада спілки лінгвістів у світі визначають слово року — поняття, яке краще за все описує ситуацію у світі або окремих країнах земної кулі. Листопад 2020-го ще не настав, проте майже із 100% точністю можна підібрати кілька синонімів, які можуть отримати почесний титул: пандемія, COVID-19, коронавірус. Ці слова витісняють зі стрічок новин масові протести, нові закони та президентські вибори. За щоденною статистикою спостерігають тисячі людей. Проте онлайн. Світова пандемія підштовхнула сучасний світ інформації та комунікації стати більш мобільним та відкритим. Проте історичні процеси та інструменти взаємодії нікуди не поділися — вони також вийшли в інтернет і успішно просуваються аудиторією.

Коронавірус для одних став щоденною реальністю та спробою подолати страх, а для інших — черговим інструментом інформаційної боротьби. На початку пандемії у квітні влада США (Адміністрація Дональда Трампа) проводила роботу з іншими країнами світу, щоб переконати їх в тому, що Пекін нібито приховав частину інформації про новий коронавірус. Про це держсекретар США Майкл Помпео повідомив в ході інтерв’ю на подкасті The Ben Shapiro Show.

За його словами, Вашингтон ставить перед собою два завдання: «Перше — притягнути до відповідальності сторони, через які померли люди в США, а країні було завдано серйозного економічного збитку», — сказав він. Та популяризувати США через обіцянки надати допомогу іншим державам у відновленні економіки. Проте на сьогодні США, через два місяці після цих подій, залишається на першому місці по кількості хворих та нових випадків захворювання серед усіх країн світу, не в змозі подолати хвилі протестів та заворушення на вулицях серед людей, які не дотримуються вимог носіння засобів захисту.

Гра «Знайди винного» у дії

У ситуації, коли світова спільнота практично одностайно визнає, що коронавірус не був створений штучно, науковці доводять його природню структуру та розвиток, ключовими у інформаційній війні стають звинувачення. Їх логіка з боку США зводиться до того, що через невірну інформацію прийняті для боротьби з пандемією заходи не завжди виявляються ефективними. В першу чергу, це зачіпає Китай, який зіткнувся зі спалахом коронавирусу першим у світі. Президент США ще в березні не соромився називати вірус «китайським» і всіляко давав зрозуміти, що відповідальність за пандемію несе саме КНР. Також понад 120 країн підтримали заклик Австралії провести незалежне розслідування причин поширення коронавірусу, повідомляє газета The Guardian.

Як починалася пандемія?

Вважається, що джерелом COVID-19 є «wet market», що продавав «м’ясо» мертвих та живих тварин, у місті Ухань на центральному Сході Китаю. На таких ринках важко підтримувати елементарні норми гігієни, саме тому ризик поширення вірусів між тваринами та людьми підвищується майже у сім разів.

Який вид став першоджерелом COVID-19 достовірно точно не відомо. Але найбільша вірогідність, що переносниками стали кажани. Їх не продавали на ринку в Ухані, але, можливо, вони інфікували живих курок чи інших тварин. Кажани можуть переносити великий спектр зоонозних вірусів. Наприклад, еболу, ВІЛ та сказ. Першими новинами у світових ЗМІ із появою коронавірусу стали повідомлення про те, що, ймовірно, кажанів вживали у їжу місцеві мешканці.

Інші пандемії в історії?

Епідемію коронавірусу в основному порівнюють із Іспанським грипом 1918 року(«Іспанкою»)  — вірус H1N1 — найбільш руйнівна пандемію групи в сучасній історії. Захворювання спричинило смерть від 50 до 100 млн. людей.

Також серед прикладів можна навести Азіатський грип 1957 року — приблизно 2 млн. смертей; Гонконський грип (1968-1969 рр.) — приблизно 1 млн. смертей та  свинячий грип 2009 року забрав з собою життя більше ніж 575 тис. людей.

На сьогодні COVID-19 у світі приніс близько 450 тисяч смертей. Вірус охопив вже щонайменше 85 країн світу. Найбільше летальних випадків від коронавірусної інфекції наразі зафіксовано у США — понад 119000 випадків. Китай, за статистикою Мінфіну, перебуває навіть не у першій десятці за інтенсивністю вірусу. Окрім Китаю, де хвороба пішла на спад, найбільше постраждала Південна Корея. Існує офіційна онлайн-карта [1] розповсюдження COVID-19.

Чи передається COVID-19 повітряним шляхом?

Ще немає доказів того, що коронавірус може передаватися повітряним шляхом. Чому це необхідно дізнатися? «Повітряні» віруси затримуються у повітрі та організмі людини довше, порівняно з “крапельними”. Небезпечніші вони ще й тому, що можуть поширюватися через системи кондиціонування та вентиляції.

Чи є вакцина та лікування?

Наразі немає ані вакцини для захисту від цього вірусу, ані його специфічного противірусного лікування. Лікують наслідки вірусу — пневмонію, ускладнення супутніх захворювань, тощо. Добровольців, зірок та медиків тестують на наявність антитіл для виявлення механізму подолання хвороби. Так, найкращий спосіб запобігти зараженню — уникнути впливу цього вірусу.

Financial Times опублікував витяги з закритої доповіді ЄС, в якому йдеться про те, що Москва поширює дезінформацію про ситуацію з коронавірусом в європейських країнах. Його автори стверджують, що підконтрольні Кремлю інформаційні ресурси навмисно вводять громадян ЄС в оману щодо ситуації з пандемією. Їх мета — розділити європейське суспільство, домігшись паніки і страху. В ході брифінгу для журналістів, що відбувся у квітні, високопоставлені чиновники МО США оголосили, що Росія, Китай і інші країни використовують пандемію коронавірусу для поширення дезінформації з метою просування своїх інтересів. Представники Пентагону заявили, що інформаційні акції Москви і Пекіна проводяться під девізом «Ніколи не можна упускати хорошої кризи», який приписується Уінстону Черчиллю.

Заступник помічника міністра оборони США по Росії, Україні і Євразії Лаура Купер у своєму виступі підкреслила, що у зв’язку з пандемією коронавирусу як всередині західних демократій, так і між союзниками і партнерами зростає єдність і здійснюється безпрецедентний обмін медичною інформацією.

Вона відзначила випадки, коли уряд Росії намагався дезінформувати Захід: «Я думаю, що згубна дезінформація, з якою ми повинні боротися, — це дезінформація, що сіє глобальну недовіру і плутанину. Це повідомлення, які загрожують глобальному охороні здоров’я, тому що вони підривають зусилля урядів, установ охорони здоров’я і організацій, що відповідають за надання громадськості коректних даних про вірусної інфекції », — заявила Купер і привела кілька прикладів поширення таких даних.

Повідомлення телеканалу RT і ІА Sputnik, які в минулому місяці оголосили, що миття рук не є ефективним засобом боротьби з коронавірусів. Інше «альтернативне джерело новин» в Росії сповістив свою аудиторію про те, що пандемії просто не існує, а справжньою причиною смертних випадків в Італії став звичайний грип. Так, на початку січня російські новинні канали поширили неправдиву інформацію про те, що знайдена вакцина проти розповсюджується інфекції. Крім того, вони заявили, що в дійсності чутки про вірус поширювали американські фармацевтичні компанії, щоб оживити свій бізнес.

Вона зауважила, що ці приклади дають чітке уявлення про те, як можна «змусити окремих громадян діяти таким чином, який суперечить хорошим порад, що виходить від посадових осіб громадської охорони здоров’я».

Дещо раніше державний секретар США Майкл Помпео в одному з виступів заявив, що «в слушний час» федеральна влада «притягнуть до відповідальності тих, хто не повністю надавав інформацію про коронавіруси або брав участь в дезінформації».

Так, за даними The South China Morning Post, другий саміт лідерів G20 був зірваний в останню хвилину через сварку між США і Китаєм. США наполягали на тому, щоб ВООЗ відзвітувала за свої ранні дії по боротьбі зі спалахом COVID-19, в результаті якої померли більше 200 000 чоловік по всьому світу, чверть з яких — в США. Китай же категорично відмовився обговорювати пропозиції з розслідування роботи ВООЗ, що також негативно впливає на інформаційну потужність кампанії США.

Анастасія Посохова, студентка першого курсу магістратури заочного відділення