- Кафедра журналістики - https://www.kafedrajourn.org.ua -

Відпочинок в Абхазії (за матеріалами інтернет-ресурсів)

Отримати масу вражень і зміцнити здоров’я, загартувавши його під свіжим сонячним вітерцем із ніжним ароматом пряних приморських рослин, у райському куточку Західного Причорномор’я, на древній землі Апсни, яку жителі називають «країною душі». У пам’яті надовго збережуться картини чудових пляжів, бурхливих річок із прозорою крижаною водою, печери й водойми. На схилах гір і під хмарами, практично на прямовисних скелях, у долинах річок і маленьких селищах залишилася незаймана фауна, яку зберігають із покоління в покоління доброзичливі й гостинні мешканці із самобутньою культурою, які шанують свою давню історію. І хоча зовсім недавно республіка пережила нелегкі кризові часи, туристична інфраструктура постійно покращується.

Відпочинок в Абхазії підійде представникам різного віку, особливо для тих, хто любить тихе й розмірене проведення часу безпосередньо біля моря, далеко від галасливого мегаполісу, а також любителям активного туризму. Сюди можуть приїхати і сімейні пари з дітьми, і самотні мандрівники.

Пейзажі Апсни, так вимовляється назва на місцевому діалекті, приголомшливі та сповнені контрастів: морський прибій, буйно квітучі субтропіки й альпійські зони, незаймані ліси і глибокі ущелини.

Територію цієї невеликої республіки можна поділити на прибережну та гірську. Гірничо-морський ландшафт вплинув на створення особливого мікроклімату. На узбережжі – зона з високою вологістю (до 70%). На височині значно прохолодніше, у травні там ще може лежати сніг.

Завдяки особливим кліматичним умовам планувати приїзд до цієї частини античної Колхіди можна в будь-який сезон. Відпочинок в Абхазії влітку організовують численні здравниці й курорти.

Сухумі – місто, засноване більше двох тисячоліть тому. Столиця республіки підкорює своєю красою, незвичайною архітектурою та великою кількістю магнолій, фінікових пальм, евкаліптів і піцундських сосен. Тут буде комфортно бажаючим відпочити на самоті. Галькові пляжі ще не обладнані, але цілком придатні для використання. Улюбленим районом прогулянок сухумців і приїжджих є набережна, що потопає в зелені екзотичних рослин. Крім того, можна відвідати легендарний мавпячий розплідник, красивий дендрарій з дивовижною рослинністю, Сухумську фортецю та інші пам’ятки.

Гагра – класична здравниця, що простяглася вздовж чорноморського берега на 30 км, є найдорожчою з усіх абхазьких курортів. У старій частині можна зустріти архітектурні пам’ятки – храм VI століття, палац засновника міста на скелі з парком. Набережна рясніє кав’ярнями та невеликими ресторанами, недарма Гагра – центр нічного життя заповідної землі.

Піцунда або Пітіунт пишаються сосновими й кипарисовими алеями та кращими піщаними пляжами. У цьому селищі можна не тільки відпочити, віддалившись від суєти й шуму, а й оздоровитися завдяки екологічно чистому повітрю та навколишній рослинності. Це виняткове місце для сімейної відпустки.

Яскравим зразком культури та історичної спадщини по праву вважається Новий Афон – тихе провінційне містечко зі старим монастирем, підземними переходами, найчистішими берегами, але без дискотек і барів. Це найбільш відвідуваний туристичний центр Закавказзя завдяки Новоафонському монастирю та унікальній карстової печері, а також храму і гроту апостола Симона Каноніта, водоспаду на озері Псирцха.

Західна частина регіону теж затребувана приїжджими, які потребують спокійної та невигадливою сієсти. А схід країни кращий для тих, хто любить активні подорожі та «екотуризм», адже ця частина Кавказу поки не особливо досліджена. Любителям екстриму можна зайнятися трекінгом (гірським туризмом), альпінізмом, рафтингом, велотуризмом, парапланеризмом і спелеологією. Спортивним людям, захопленим пішими прогулянками, будуть цікаві маршрути по Бзибському карстовому масиву, до Гудаутського перевалу, гегського водоспаду, перевалу Дамхурц. Чудовий вид відкривається з Апсарської гори з руїнами старовинної фортеці Анакопія.

Популярний маршрут подорожей – озеро Ріца. Хоча в ньому не дозволено купатися, «блакитна крапля води» в поєднанні з величними вершинами гір створює неповторну романтичну атмосферу й залишає незабутні враження.

Тут, на благодатному ґрунті під щедрими сонячними променями, наливаються грона білого і червоного винограду та виготовляють ароматне й неповторне вино. І хоча винний туризм поки не особливо популярний у країні золотого руна, рідкісний мандрівник не спробує знамените десертне «Букет Абхазії».

Тут плодоносять смачні мандарини та інжир, дозрівають фейхоа та ківі, корольок і грейпфрут, хурма і гранат.

І, звичайно ж, неможливо не насолодитися національною кухнею, неповторною та неймовірно смачною. Мамалига, сулугуні, хачапурі – неповний список страв, які обов’язково варто спробувати. Проблем із харчуванням на узбережжі немає: велика кількість закусочних, їдалень, ресторанчиків перевищують попит.

Можна багато розповідати про принади цієї самобутньої землі. Поєднання не зовсім облаштованої цивілізації та чудотворної природи створюють змішані враження у туристів. Але те, що цей чудовий край – перлина Кавказу, рідкісний оазис із миролюбними й привітними жителями, не викликає сумнівів. Недорогі готелі, прекрасна кухня, достаток фруктів і мальовничі ландшафти зроблять відпустку в цьому регіоні незабутньою.

Ковальова Марина – студентка 5 курсу кафедри журналістики заочного відділення (у межах виробничої практики)