- Кафедра журналістики - https://www.kafedrajourn.org.ua -

З Facebook на папір: презентація книги «Конотоп земля легенд»

30 червня 2018 року в Black Door Pub, що у провулку Отакара Яроша, 18г, пройшла презентація нової книги Руслана Горового «Конотоп земля легенд».

Руслан Горовий – український письменник, головний режисер «Магнолія-ТВ», журналіст, який став відомим завдяки проекту «Служба розшуку дітей», де він є автором і керівником. Він почав свою літературну діяльність на тематичних форумах та публікував свої історії у Facebook. Наразі є співзасновником видавництва «ТаТиШо», в якому, за словами директора Артема Лобанова, Горовий як автор доклав руку до 8 з 9 збірок.

«Конотоп земля легенд» – це анекдотичний роман у новелах, у якому відображаються різні персонажі в певних життєвих ситуаціях. Достеменно невідомо, які саме з історій є вигаданими, а які реальні. Усі оповідання взяті зі сторінки Руслана у Facebook, де він спочатку писав і публікував їх ыз хештегом #КонотопЗемляЛегенд. Як каже сам автор: «назва книги – це лише умовність і присвята рідному місту, бо ті ж самі історії могли трапитися будь-де і будь з ким, тому й оповідання будуть цікавими не тільки для жителів Конотопу».

Також, крім паперового видання, виходить і аудіоваріант, записаний голосами українських знаменитостей, серед яких актори Олеся Жураківська, Анастасія Блажчук, Олексій Гнатковський, Світлана Орліченко, автор проекту «Фронтемен» Лілія Лилик та ще 42 голоси.

Збірка вийшла ще у травні цього року і тільки зараз її презентація дісталася Харкова. До цього автор із книгою приїжджали до Києва та Конотопу. Наступною точкою у гастрольному графіку стане Одеська обласна універсальна наукова бібліотека імені М. С. Грушевського – 18 серпня цього року.

Усі бажаючі мали змогу придбати збірки автора. Більш за все купували не презентовану книгу, а видання «Гагарін і Барселона» (2013 р. випуску).

У Black Door Pub вхід був вільний, але усі столи основної зали були зарезервовані ще за кілька днів, тому деяким шанувальникам довелося слухати Горового стоячи. Сама презентація тривала дві години та складалася зі стендапу, читання оповідань під доволі голосний сміх аудиторії (пиво, можливо, сприяло гумору) та виступу гурту JUST TWO. Незважаючи на здебільшого теплий прийом основною масою відвідувачів, були й ті, хто вважав виступ Руслана нудним і відверто нудьгував. «Ви часом не знаєте, а тут є запасний вихід?», – запитала в нас жінка з-за сусіднього столика. Щоб вийти з пабу, необхідно пройти повз виступаючих, тому вона соромилася просто вийти і якось засмутити автора. Невідомо, скільки таких було ще.

Манченко Олександр – студент 2 курсу відділення журналістики (в межах виробничої практики)