- Кафедра журналістики - https://www.kafedrajourn.org.ua -

Каміння також «живе»

         Вивчення каміння є дуже цікавим та захоплюючим. У світі каміння  безліч, але більшість людей недооцінює його роль у нашому житті.

         Про те, що в Харкові періодично проводяться виставки коштовного каміння, можна дізнатися з різних джерел: з інтернету, реклами в метро, листівок, які кидають у поштову скриньку. Така реклама привертає велику кількість відвідувачів – людей, які цікавляться камінням і виробами з нього.

        З 22 по 24 червня 2018 року виставковий центр «Бузок» запрошував усіх бажаючих відвідати «Фестиваль живого каміння». Цікаво подивитися на камені до обробки (шліфування, огранювання, поліровки) та після. Здається, що вони взагалі нічого спільного не мають.

       По периметру приміщення розміщено стелажі з виробами. Яскраво оформлені столи з коштовностями привертають увагу, не дозволяють пробігти повз, не підійшовши хоча б на хвилинку. Більшість учасників виставки дозволяли все брати до рук, приміряти прикраси з каміння та фотографувати їх. Також майстри надавали будь-яку інформацію, яка цікавила відвідувачів. Ювеліри по-справжньому віддані своїй професії, живуть нею. На одне поставлене питання чуємо у відповідь цілу розповідь про історію каменів та їх цілющі властивості. В основному продавалися прикраси з натуральних каменів, але і біжутерії теж вистачало.

        Як сказав один із ювелірів: «Камені – частина нашого світу. Вони знаходяться у нас просто під ногами», – і вказав, здавалося б, на нічим непримітний  камінчик: «але і він має свою силу». Вони можуть бути різними. Камені холодні, але вони можуть нагріватися і зберігати тепло. Вони тверді, але можуть розсипатися в пісок з плином часу. За словами ювеліра, «камінь – символ спокою, мовчання, вічності, пам’яті, а ще міцності та сили».

         Звичайно, більшість людей звертає увагу саме на коштовне каміння: на виблискуючі діаманти, рубіни, смарагди, сині, наче океан, сапфіри, – бо з часом уже сформувалась думка про каміння першого та другого порядків. Але не менш достойно виглядає бірюза чи агат, з яких створюють справжні витвори мистецтва. У твердих породах природнім шляхом створюються візерунки на поверхні каменю. Розглядати на них це тоненьке мереживо – справжнє задоволення. Таке каміння має своїх прихильників, бо люди вірять, що саме їм така прикраса принесе життєдайну силу.

          Люди часто вірять в цілющу силу каменів. Вірять, що рубін дарує людині пристрасть, сапфір – чистоту і спокій, а бурштин відновлює життєву силу. Ця віра небезпідставна. Адже люди ще в сиву давнину носили з собою амулети та обереги у вигляді камінчиків. У всі часи коштовні камені зберігали для людини свою привабливість. У давнину їм приписували чаклунські, містичні сили, а нас вони приваблюють своєю красою, яку дарує незвичайна прозорість кристалів і різноманітність їх забарвлення. Крім усього цього, люди наділяють камені різними лікувальними властивостями, а також асоціюють їх із певними знаками зодіаку.

         Можна сказати, що камені – це не просто твердий матеріал, від якого людина, прикрашаючи себе, може отримати користь. Камені використовуються при оздобленні й будівництві споруд, пам’ятників культури і архітектури.

         Велич і красу нашого світу можна побачити в будь-якому природному явищі. Одним із таких був, є і буде – камінь.

Беличко (Ільницька) Марина – студентка 2 курсу відділення журналістики (в межах виробничої практики)