- Кафедра журналістики - https://www.kafedrajourn.org.ua -

Розвиток сучасного водного поло у Харкові та Україні

Що таке водне поло – знає не кожний українець. Проте наразі в Україні цей вид спорту набуває популярності серед молоді.

Так, що ж таке водне поло? Це один із найстаріших олімпійських видів спорту. Водне поло (англ. Water polo) – спортивна командна гра, яка проводиться у воді. Вона може проходити як у природних водоймах, так і в басейнах. Одночасно у грі беруть участь дві команди (по 6 польових гравців та воротар), завдання яких – забити якомога більше голів у ворота суперника. Вперше гру було включено до програми Олімпійських ігор в 1900 році. Жіноче водне поло увійшло в олімпійську програму в 2000 році після політичних протестів австралійської жіночої команди. У чоловічому водному поло знаменитий угорець Деже Дьярматі виграв п’ять олімпійських медалей (золото в 1952, 1956, 1964; срібло в 1948; бронзу в 1960), встановивши поки ніким не побитий рекорд. Першими ватерполістами СРСР, які потрапили у зал слави водних видів спорту (розташований в американському місті Форт-Лодердейл поблизу Маямі), стали Олексій Баркалов, слідом за ним там опинилися Олександр Кабанов, Олександр Долгушин і Євген Шаронов.

Наразі в Україні налічується 14 шкіл водного поло, з них 4 знаходяться у Харкові: МК СДЮШОР з водних видів спорту імені Яни Клочкової; Академія Олексія Баркалова; ХДВУФК №1; ХОВУФКС. Із кожним роком кількість дітей, котрі займаються цим видом спорту, зростає. Дітям він подобається, і батьки з радістю приводять їх до спортивних шкіл, щоб вони займалися спортом. Не дивлячись на кількість шкіл та дітей, у Харкові є лише три басейни, які приймають юних ватерполістів для тренування: це басейни МК СДЮШОР з водних видів спорту Яни Клочкової, у спортивному комплексі «Політехник» НТУ «ХПІ» та на базі Національного аерокосмічного університету імені М. Є. Жуковського «ХАІ».

Ланку найсильнішої команди України зажди ділять дві команди – збірні Харківської області та Львова. Саме ці міста намагаються поділити перше місце на п’єдесталі. Проте за останні два роки до лідерів українського юніорського чемпіонату з водного поло поступово наближається команда з Ужгорода. Саме там приблизно 2–3 роки тому був відкритий басейн, де наразі тренують маленьких ватерполістів.

У чоловічому чемпіонаті відбувається така ж сама ситуація. Команда «Динамо Львів» «б’ється» за звання чемпіона зі збірною Харківської області. А за третє місце змагається Маріуполь та команда НТУ «ХПІ» – ШВСМ. У Чемпіонаті України сезону 2017–2018 рр. перше місце посіла команда «Динамо Львів», друге – збірна Харківської області, третє – Маріуполь та четверте місце посіла команда НТУ «ХПІ» – ШВСМ.

 

Бураков Олександр– студент 5 курсу заочного відділення кафедри журналістики (в межах проходження виробничої практики)