- Кафедра журналістики - https://www.kafedrajourn.org.ua -

Підготовка до «Work and travel» чи «Десяте коло від Данте»?

Кілька місяців у США – майже недосяжна мрія мільйонів. Молодь просто марить всім американським, тому й не дивно, що студентів так і тягне при найменшій можливості поглянути на пані Свободу та протерти кеди на Таймс Сквер. Все це звучить добре, але той, хто розпочинає підготовку до витратної (в усіх сенсах цього слова) подорожі, повинен послухати поради та вирішити, чи ГОТОВИЙ він до цього випробування.

  1. Ви маєте бути студентом саме денного відділення та мати хороші оцінки в заліковці. Тут уже в декого виникатимуть проблеми, адже Штатам, як, власне, і університету, імпонують старанні, а не ледарі.
  2. Це достатньо витратна справа. Звісно, ви відробите гроші, аби потім віддати їх, але стартовий капітал у вас точно має бути.
  3. Знайдіть собі АДЕКВАТНЕ агентство. Зараз є чимало шахраїв, які спочатку обіцяють золоті гори, а потім лишають студентів ні з чим. Краще за все – навести довідки, якомога більше розпитувати. Найкраща порада – не боятися розмовляти з людьми, а ще ліпше, звернутися за рекомендаціями до бувалих.
  4. Плануйте свою поїздку за рік! Ніхто нічого не оформлює в останній момент. По-перше, це додаткові витрати. По-друге, краще мати час у запасі та присвятити його підготовці, чи не так?
  5. Знання мови – камінь спотикання. Не треба думати, що не потрібно знати мову, аби поїхати в Штати. Це хибне припущення, адже вам можуть елементарно не дати візу. Чим більше ви присвятите часу для вивчення, тим краще це позначиться на вашій співбесіді з роботодавцем.
  6. Обираючи собі роботу на ціле літо, врахуйте всі ризики, продумайте наперед, чи впораєтеся ви з вимогами роботодавця.
  7. Зверніть увагу на менталітет та культуру. У зовсім іншій країні – зовсім інші правила. Те, що в нас норма, у них легко вважатиметься за хамство. Ознайомтеся з цим пунктом детальніше, аби потім не довелося викликати поліцію.
  8. Перед поїздкою у вас буде ще один квест – повний обов’язковий медогляд.
  9. Віза. Особливий пункт, на якому я хочу закцентувати свою увагу. Насправді це в більшості випадків лотерейний квиток, навіть у тих, хто досконало знає мову. У тих, кому не відкривають візу, життя продовжується. Так, буває образливо, але… Вам не заборонили доступ до інших країн.
  10. Якщо Вам відкрили візу – це означає, що ви фактично можете чимчикувати до США. Але: передусім дострокова сесія. Якщо не складете – Вас відрахують. Пам’ятайте, що поїздка не варта того, щоб залишити все на Батьківщині напризволяще!

Якщо прочитавши всі вищезазначені пункти, ви досі налаштовані на Америку, тоді варто спробувати, адже студентське життя має бути насичене досвідом!

Сич Катерина – студентка 3 курсу відділення журналістики (в межах виробничої практики)