- Кафедра журналістики - https://www.kafedrajourn.org.ua -

Як пройшов перший рік життя в університеті наших студентів?

Начебто нещодавно наші «абітурієнти» відкривали для себе двері Каразінського університету, а вже майже цілий рік  носять горде та почесне звання «студент»!

Які плани покладали на навчання та чи не пожалкували про своє рішення після першої сесії?  Власними історіями поділилися першокурсники історичного факультету, факультету радіофізики, біомедичної електроніки та комп’ютерних систем і психологічного факультету.

Злата Лісовська (історичний факультет)

До одинадцятого класу дівчина мріяла стати вчителем, міліціонером і економістом, проте викладач історії розплющив їй очі на цей «незвіданий» світ.

Батьки Злати відразу негативно поставилися до вибору доньки. Вони хотіли, щоб вона була ким завгодно, але не істориком. На їхню думку, ця професія не перспективна. Хоча сама дівчина думає інакше. Вона послухала своє серце, і тепер впевненим кроком йде до мети. Протягом року Злата втілювала в життя свої «наполеонівські» плани. Почала вивчати польську, німецьку, англійську, писала дослідницькі роботи та брала участь у розкопках! – і поєднувала все це з посадою старости.

Незважаючи на те, що сесія була надзвичайно важкою, а часу, як і раніше, обмаль, у Злати є ідея-фікс. Вона й досі вважає, що в подальшому саме її професія допоможе людству не повторювати помилок наших пращурів, тому із задоволенням продовжує шлях на наступний курс.

Андрій Піддубний (ФРБЕКС)

Колись давно він мріяв стати гонщиком і бухгалтером, а зараз пов’язав життя з Омом та Ньютоном. У випадку з Андрієм без втручання педагога також не обійшлося. Вчителька фізики в школі своїми словами про те, що він не вступить до ВНЗ і не зможе навчатися, розпалила в ньому бажання довести зворотне. Відтоді хлопець вважає фізику двигуном науки.

При вступі з Андрієм стався доленосний казус. Він планував подавати документи на біофізику, але переплутав номер спеціальності в заявці, автоматично вписавши «мікро та наноелектроніку». На питання, чи не жалкує про промах, запевняє, що вже після перших пар за «обраною» професією він зрозумів, що його вибір не був прикрою помилкою. Маючи тепер можливість після першого курсу змінити напрям, Андрій твердо заявляє, що вже навіть і не думає про це. Зараз він направив усі свої думки на саморозвиток і поглиблене вивчення фізики та IT-технологій. Хлопець впевнений, що саме його професія допоможе здійснити технічну революцію на Землі, а навчання в стінах Каразінського тільки допоможе йому в цьому.

Наталя Лавірьова (факультет психології)

Наталка в школі марила медициною: спочатку педіатр, хірург і навіть патологоанатом. Тепер вона навчається на лікаря, який лікує душі.

Батьки погодилися з вибором доньки, підтримали, сказавши, що  психологія – це цікава та популярна наука.  Перед своїм вступом дівчина ретельно консультувалася з професіоналами, ходила до Центру зайнятості, проводила бесіди зі шкільним психологом. А тепер вона вже й сама проводить цікаві тренінги та тести! За рік Наталя не забула й про спорт, адже здорову душу варто підкріплювати і здоровим тілом, тому за можливості біжить до зали. У школі була президентом, зараз обіймає посаду старости.

Мрії студентки пов’язані не тільки із психологією, її вабить французька мова, яку вона протягом року почала вивчати глибше.

Після першої сесії Наталя зрозуміла, наскільки складною та відповідальною є її професія, адже для того, щоб допомогти людям розібратися зі своїми проблемами, життєвими труднощами, треба  перш за все зрозуміти себе самих!

Вони не жалкують і труднощами (як наприклад, черговою сесією) їх уже не налякаєш. Рік навчання в класичному університеті дав нашим студентам можливість подорослішати та цілковито зняти рожеві окуляри на обрану спеціальність. Тим не менш, той, хто прагне, ніколи не відступить, тож чекаймо на видатних професіоналів з лави нашого Каразінського!

Сич Катерина – студентка 3 курсу відділення журналістики (в межах виробничої практики)