- Кафедра журналістики - https://www.kafedrajourn.org.ua -

Мистецтво еко-плакату

Із розвитком суспільства зростає потенціал людини як особистості. Ще в давнину людина зрозуміла, що найкращим шляхом для виявлення та поширення її почуттів було й залишається мистецтво. Завдяки ньому людина може поділитись зі світом своїми таємними почуттями, які навіть словами не вимовиш. Тож питання, чи важливо мистецтво в сучасному світі, є риторичним. Саме це питання було поставлене на виставці в галереї «Come In» в місті Харкові, що проходила в період з 12 квітня по 2 травня 2018 року. Численні роботи художників відображали їх почуття в незвичайних плакатах, представлених у галереї. Але одразу при вході перед глядачем організатори поставали питання: «Чи бажаєте ви бачити музей плакату в місті?» Саме для мене це питання було досить незрозумілим! Бо це ж мистецтво… як воно може бути непотрібним? 

Я завжди вважав, що коли мистецтво йде в ногу із технологіями, то це є справжнім розвитком суспільства! А плакат – це саме те, що уособлює синтез мистецтва і технологій. Тим паче, коли ці плакати були створені з дуже важливої нагоди. Виставка була присвячена катастрофі на Чорнобильській АЕС та ліквідації її наслідків. Вона отримала назву «Міжнародне трієнале еко-плаката. 4-й блок». Відвідувач мав змогу ознайомитися з плакатами польських, українських, російський та чеських митців.

Художники виражали своє ставлення до трагедії через свої роботи. Виставка нагадувала людям про страшну трагедію – і через мистецтво закликала не повторювати помилок минулого.

Ковпак Євгеній – студент 1 курсу відділення журналістики (в межах навчально-ознайомчої практики)

[1] [2] [3]