- Кафедра журналістики - https://www.kafedrajourn.org.ua -

Минуле, сучасне і майбутнє медіа

Наприкінці березня у Каразінському університеті відбулася Міжнародна науково-практична конференція «МЕДІА: МИНУЛЕ, СУЧАСНІСТЬ, МАЙБУТНЄ», організована кафедрою журналістики філологічного факультету. Було подано близько 80 заявок від учасників з різних міст України – Києва, Дніпра, Вінниці, Одеси, Полтави, Сум, Ужгорода, Херсона тощо, представника з Китаю, а також різних ВНЗ та ЗМІ Харкова. Діяли такі секційні відділення: «Журналістика як документ доби», «Стабілізуюча роль ЗМІ в умовах інформаційної війни», «Новітні технології в медіа: етико-правовий та технічний аспекти», «Нові та альтернативні медіа у ХХІ столітті», «Тренди епохи постжурналістики», «Етико-правове регулювання медіа: вчора, сьогодні, завтра», «Права людини в журналістиці: проблеми, тенденції, трансформація», «Викладання журналістики в ХХІ столітті: відповідь на виклики часу», «Журналістика і суміжні галузі: точки перетину», «Науковий і творчий доробок проф. І. Л. Михайлина: пам’яті вченого» і круглий стіл «Довіра до медіа як чинник дієвості журналістики». На пленарному засіданні учасників конференції привітали декан філологічного факультету проф. Ю. М. БЕЗХУТРИЙ та завідувачка кафедри журналістики проф. Л. М. ХАВКІНА, було заслухано доповіді 4 докторів наук – зав. каф. масової та міжнародної журналістики Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара М. В. Бутиріної, зав. каф. журналістики Харківської державної академії культури В. А. Маркової, зав. каф. медіакомунікацій Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна Л. В. Стародубцевої та проф. каф. управління соціальними комунікаціями Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця В. М. Чекштуріної.

Про свої враження від конференції розповіла проф. Л. М. ХАВКІНА: «Конференція була широкотематичною – задля того, щоб можна було поговорити про сучасну діяльність медіа з проекціями на минуле та майбутнє й із розумінням взаємозв’язків, досвіду, традицій та перспектив. Було представлено заявок навіть більше, ніж ми сподівалися, – людей, активно зайнятих у різних сферах викладання і медійної роботи важко організувати, зібрати. Хоча, як це завжди трапляється, потім змогли доїхати не всі, учасників було багато, всі секції і круглий стіл працювали самостійно і плідно.

Крім того, вдалося досягти однієї маленької мети: зібрати представників усіх основних центрів журналістської освіти на рівні вищих навчальних закладів Харкова, тобто представників кафедр журналістики та близьких за спрямуванням, які виникли за останні роки. Це стало можливістю познайомитися, почути один одного, налагодити майбутню співпрацю.

Іще одна основна мета – продовження зв’язку теорії, викладання і практики. Зокрема у круглому столі в межах заходу змогли поспілкуватися та зустрітися теоретики, викладачі і практики журналістики: люди, які причетні до медіасфери з різних точок зору. Модераторами круглого столу стали також водночас теоретики і практики – д. н. соц. ком., проф. нашої кафедри М. А. Балаклицький і журналіст, керівник прес-центру KHARKIV Today, ст. викл. каф. медіакомунікацій Ф. С. Дикань.

Плюсом конференції є, на мою думку, залучення студентів як учасників. Адже вони – наступне покоління практиків, теоретиків і викладачів. Я завжди за те, щоб і магістранти, і бакалавранти могли виступити не тільки помічниками в організації конференції, а й учасниками наукових секцій і круглого столу. Тому мені дуже приємно було почути доповіді, якісно зроблені одноосібно або у співавторстві з науковими керівниками, наших студентів – Наталії Чемеріченко  (бакалаврант заочного відділення), Олесі Фесенко (бакалаврант очного відділення), ст. лаборанта кафедри і магістрантки Карини Мощенко, у співавторстві ст. викл. кафедри Н. Б. Калашник і бакалаврантки Таїсії Єрохіної, учасниці круглого столу Карини Бондар. Хочу відзначити окремо допомогу наших студентів у технічній, інформаційній, організаційній діяльності. Чи не найприємнішим було готувати останню сторінку програмки конференції, де вказано всіх учасників поза офіційним оргкомітетом цього організаційного процесу – наших студентів, чиїми руками було зроблено верстку програми, дизайн оголошень, інформаційну підтримку, відео- та фотозйомку: це Єрохіна Таїсія, Бондар Карина, Фесенко Олеся, Мощенко Карина, Лукаш Ярослав, Беззубець Катерина, Чайка Марина, Колодько Альона.

Із наукових статей, які подали учасники конференції, буде сформовано окремий випуск Вісника Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія: Соціальні комунікації».

 

[1] [2] [3]

[4]

 

Таїсія Єрохіна – студентка 4 курсу відділення журналістики,

фото – студентки 1 курсу відділення журналістики Катерина Беззубець та Марина Чайка