- Кафедра журналістики - https://www.kafedrajourn.org.ua -

Студенти відвідали харківську студію радіостанції «Голос Свободи»

Перші радіостанції з’явилися в Україні у 20-х роках ХХ століття. Символічним є і те, що вони були побудовані саме в Харкові ― тодішній столиці країни.

Але в той час, коли ми з одногрупниками йшли вулицею Чернишевського, я не знала цієї інформації. Взагалі, коли мова заходила про радіо, в уяві випливав чіткий образ ведучих із популярного російського комедійного фільму «День радіо». Тож, очікуючи зустрічі з Дмитром Шевченком, я не знала, чи виправдаються мої сподівання щодо справжності показу радіоефірів на телебаченні.

Декілька хвилин чекаємо на головного редактора радіо «Голос Свободи»; роздивляємося старі будівлі Харкова та розмовляємо на вічні теми. Ось високі дерев’яні дверцята відчиняються, і звідти показується невисокий чоловік середнього віку. Щиро посміхається усій групі та, поки ми підіймаємось сходами на другий поверх, хизується будівлею, в якій розташована радіостанція. Будинок зведено ще в позаминулому столітті, він має пічне опалення; зараз тут розташовується Спілка письменників України, а ще близько ста років тому тут програв у більярд Володимир Маяковський.

У студії впадає в око яскраве оформлення в синьо-жовтих кольорах: стенди з логотипами, робочі столи, фірмові наліпки, жалюзі, навіть чашки сині й жовті! Тут доречним є і слоган «Голосу»: «Радіо з неприхованою національною цензурою».

Пізніше, коли прозвучить питання про концепцію медіа-центру, пан Шевченко скаже: «Ми маємо на меті сприяння розбудові незалежної Української Соборної Держави на засадах соціальної і національної справедливості». Для досягнення зазначеної мети радіо «Голос Свободи» ставить перед собою такі завдання:

Три стіни невеликої кімнати майже повністю увішані картами та символами України, вирізьбленими картинками кобзарів, іконами, подяками Дмитру Шевченку, плакатами музичних фестивалів та фотографіями ведучих і гостей студії. Серед безлічі таких зображень знаходжу і знайоме обличчя: журналіст, військовослужбовець Мирослав Мисла. Тоді ж головний редактор радіо і згадує про хлопця: «Коли ми працювали на Майдані, Мирослав був одним із наших журналістів».

Під час подій 2013–2014 років радіостанція вела мовлення зі Штабу національного спротиву, журналісти працювали у прес-центрі, що розташовувався в Будинку профспілок. Хлопці були одними з перших, хто почав вести прямі трансляції подій, і чи не єдиними, хто працював цілодобово. Здається, що тоді все було легко. Проте журналісти постійно перебували в небезпеці й навіть планували стратегії відходу з будівлі, якщо її захоплять. У лютому 2014-го мобільну студію радіо «Голос Свободи» було знищено внаслідок пожежі в Будинку профспілок.

Дмитро багато розповідає про історію радіостанції, подальші плани, але мені зрозуміло лише одне: тут, як і у фільмі, працює професійна, творча команда, яка може знайти вихід із найжахливіших ситуацій. Ці хлопці мають багаторічний досвід роботи у вітчизняних електронних та друкованих ЗМІ, що дає привід вірити їм та хотіти стати схожим на них.

Валерія Ємець – студентка 2 курсу відділення журналістики

[1] [2]