- Кафедра журналістики - https://www.kafedrajourn.org.ua -

Творча майстерня з журналістики для сільських школярів

Цього літа творча майстерня з журналістики вперше була проведена у виїзному форматі. І найголовніше, що вперше для дітей, які відпочивають у оздоровчому таборі «Барвінок». Табір у селі Курулька Барвінківського району – одного з найбільш віддалених від обласного центру – приймає дітей з різних районів Харківської та Луганської областей. Організатори чимало уваги надають творчому розвитку підлітків. Тож пропозиція провести таку майстерню викликала чималу зацікавленість керівництва табору.
І все ж у мене як керівника майстерні були певні побоювання – чи не зарано, хоча моя перша публікація у дорослій пресі вийшла, коли мені було 11 років. У першому занятті взяло участь два десятки дітей старшої вікової групи – до 14 років. Спочатку ми обговорювали особливості професії журналіста – вимоги, ризики, характер діяльності як соціального комунікатора. Приємно здивувало, що діти непогано орієнтувались у цій темі.
Потім провели таку гру у журналістів. Відповідно до рекомендацій американського видання Personal Journaling, підлітки брали інтерв’ю один у одного за темою «Яку пригоду дитинства ти пам’ятаєш найкраще». Потім писали історії на підставі отриманої інформації. Працювали із задоволенням. Ми відразу домовились, що історії не будуть оголошуватися. Свої враження я озвучував особисто кожному з авторів. Переважна більшість цих історій хороші. Є і кумедні, і драматичні – як саме життя.
Насамкінець відзначив, що у більшості підлітків є здібності до креативної роботи. Також розповів, де і як можна навчитись на журналіста.
Домовились, що такі заняття будуть проводитись і надалі. З огляду на нашу профорієнтаційну роботу цікаво, що в таборі маємо аудиторію підлітків з різних районів, причому віддалених, і наша інформація буде розходитись досить широко.

Володимир Фоменко – старший викладач кафедри журналістики