- Кафедра журналістики - https://www.kafedrajourn.org.ua -

На Харківщині мешканці села відстоюють своє право на водосховище

Печенізьке водосховище відоме майже всім мешканцям Харківської області не тільки завдяки фестивалю «Печенізьке поле», а й завдяки мальовничим краєвидам, що відкриваються з берега водойми. Але з кожним роком прибережна зона зменшується з шаленою швидкістю: це відбувається не через природні катаклізми, а через «законні» дії можновладців, які взяли в оренду берег водойми.

Нещодавно в розташованому поруч із водосховищем селі стало відомо, що останній вільний вихід на пляж може відійти у власність чергового можновладця, який підписав орендний договір на користування ділянкою на 50 років ще в 2006 році, але тільки тепер вирішив розпочати будівництво комплексу для відпочинку, в якому буде вільний вихід до водойми. З точки зору законодавства орендатор має право забудовувати прибережну територію, але при цьому має залишатись вільним територія не менша за 100 метрів від водойми, але не всі «нові» мешканці Мартової дотримуються цього положення. За останні два десятка років замість мальовничих краєвидів мартівчанам відкривається пейзаж решітки, якою перегородили доступ до природного ресурсу.

Така перспектива не зовсім до вподоби селянам, оскільки після цього в них не залишиться місця для відпочинку. Вони почали протестувати проти забудови прибережної зони, з цього приводу близько двох місяців тому була створена офіційна комісія, до складу якої увійшли 25 сільських активістів. У повноваження організації входить контроль над дотриманням домовленостей у процесі забудови території. На даному етапі члени комісії розробили декілька пропозицій до орендатора прибережної ділянки, серед яких зменшення площі вирубки соснового лісу та відкрита берегова територія. Також були проведені громадські слухання, на які були запрошені представники орендатора.

Наразі триває розгляд пропозицій, але орендатори пообіцяли, що не будуть блокувати вихід до водойми, також вони відзначили, що будівництво комплексу забезпечить селян новими робочими місцями. Як далі буде розгортатись ситуація, поки невідомо, але мартівчани мають стійкий намір захищати свої права.

Олена Гончарова – студентка 5 курсу заочного відділення кафедри журналістики, фото автора