- Кафедра журналістики - https://www.kafedrajourn.org.ua -

“Ювентус” – “Реал”. Анонс та прогноз на матч: 3 червня 2017 року. 21:45. Уельс. Кардіфф. Стадіон «Міленіум». Ліга Чемпіонів. Фінал «Ювентус» (Турін, Італія) – «Реал» (Мадрид, Іспанія)

Ну ось і дочекалися! 3 червня в Кардіффі на стадіоні «Міленіум» відбудеться 62 за рахунком фінал Ліги чемпіонів (ЛЧ) сезону 2016-2017. Це буде зустріч двох найсильніших наразі клубів у світовому футболі. Протистояння кращої атаки поточного розіграшу ЛЧ і кращої оборони – «Реал» в 12 матчах забив 32 м’ячі, а «Ювентус», у свою чергу, пропустив всього три. Зустріч чинного переможця турніру, який може вперше в історії Ліги чемпіонів виграти її в другий сезон поспіль, і найбільш нефартової команди в історії фіналів КЕЧ / ЛЧ. Хоча «Ювентус», у свою чергу, може стати 9-им клубом в історії, що може оформити «золотий хет – трік». Тому кожна команда буде битися за трофей, і на нас чекає «дивовижний та непередбачуваний фінал».

А ще це буде фінал чемпіонів Італії та Іспанії. За два тижні до матчу в Кардіффі «Ювентус» оформив черговий, шостий поспіль, чемпіонський титул, оновивши рекорд Серії А (раніше жодна італійська команда не вигравала Скудетто більше п’яти разів поспіль). В той же день, 21 травня, «Реал» вперше за сезон 2011-2012 став чемпіоном Іспанії, випередивши нарешті «Барселону». Не будемо забувати і про те, що в 1998 році «Реал» завдяки голу Предрага Міятовича обіграв «Ювентус» і виграв свій сьомий на той момент Кубок чемпіонів. У складі турінців тоді грав нинішній тренер мадридців Зінедін Зідан. Загалом, бекграунд у матчі дуже багатий та цікавий.

Нагадаю шлях суперників до «Міленіуму». «Ювентус» виграв свою групу, залишивши позаду «Севілью», «Ліон» і загребське «Динамо». У шести матчах команда Аллегрі набрала 14 очок – чотири перемоги і дві нічиї (різниця м’ячів – 11:2). В 1/8 фіналу «Стара Синьйора» впевнено розібралася з «Порту» (2:0; 1:0). Потім турінці впоралися з «Барселоною» (3:0; 0:0), а в півфіналі були сильнішими за «Монако» (2:0; 2:1). «Реал» же в своїй групі був другим після дортмундської «Боруссії», випередивши лісабонський «Спортинг» і варшавську «Легію». У шести матчах «бланкос» набрали 12 очок – три перемоги і три нічиї (різниця м’ячів – 16:10). В 1/8 фіналу мадридці впоралися з «Наполі» (3:1; 3:1), потім зі скандалом і овертаймом пройшли «Баварію» (2:1; 4:2 в додатковий час), а в півфіналі розібралися з «Атлетіко» (3:0; 1:2).

Ну і ще трохи історії. «Ювентус» удев’яте зіграє в фіналі найпрестижнішого клубного турніру. Лише двічі «Стара Синьйора» вигравала Кубок (1985, 1996) і цілих шість разів програвала у фіналах, що є анти рекордом Кубка / Ліги чемпіонів. «Реал», у свою чергу, є абсолютним рекордсменом за кількістю виграшів турніру – 11 «чашок». Всього ж у матчах за трофей КЕЧ / ЛЧ мадридці грали 13 разів. Для обох команд це буде шостий фінал безпосередньо Ліги чемпіонів (стільки ж у «Мілана», і це рекорд турніру). «Ювентус» виграв лише один з п’яти попередніх, а ось «Реал» виграв всі свої п’ять попередніх фіналів. Ну і повторюся, що «бланкос» мають шанс стати першою в історії ЛЧ командою, яка виграє Кубок у другому сезоні поспіль. Востаннє подібне вдавалося «Мілану» в 1989-му і 1990-му роках, але тоді турнір ще називався Кубком європейських чемпіонів.

«Ювентус» – «Реал»: орієнтовні склади обох команд:

«Ювентус»: у лазареті «Старої Сеньйори» лише Стефано Стураро, Марко Пяца та Даніель Ругані, але вони не є основними гравцями клубу, окрім, мабуть, останнього, і їх участь у матчі не стане масштабною проблемою для Массіміліано Аллегрі, який, при всій повазі до цих гравців, випустив би їх лише на заміну. Тому «Юве» підходить до матчу в оптимальному складі. Але одна проблема все ж таки є. Яку схему підібрати у фінальному матчі, щоб нарешті взяти трофей? «Ювентус» у цьому сезоні діяв з двома схемами: «4-3-3» (22 матчі в усіх турнірах) та «3-4-3» (що трансформувалась – 3 захисника в центрі «Бонуччі-К’єлліні-Барцальї» та з атакуючими захисниками, які діяли по всій бровці «Сандро та Алвесом») (33 матча у всіх турнірах). Як на мене, то обидві схеми є досить хорошими, і можуть дати очікуваний результат, але схема з «бразильськими латералями» краща, оскільки вона дає більшу свободу як в атаці, так і в захисті, тому, на мою думку, Аллегрі не буде «вигадувати велосипед» та буде грати за цією схемою, за якою «кістяком» у центрі поля буде дует «Хедіра – П’янич», а трійка в атаці – «Манджукіч – Ігуаїн – Дібала».

«Реал»: до Кардіффу приїхали усі найсильніші гравці «Королівського Клубу», навіть Пепе, Карвахаль та «Місцева Ікона» Гарет Бейл, за якого неодмінно буде вболівати добра половина стадіону. Але чи вийде він зі старту – це загадка, оскільки під кінець сезону Зідан зміг знайти «Свою Схему», в якій місця для Гарета може і не знайтись, бо «4-4-2» з «ромбом» в півзахисті – це не та схема, в якій валлієць може почувати себе як «риба у воді», йому більш підходить схема «4-3-3». Тому випускати Бейла, чи дати шанс Іско, що в останніх матчах «творить дива» на футбольному полі, – це питання до головного тренера. В усьому іншому склад буде таким само, що  завжди: «Марсело-Рамос-Варан-Карвахаль» у захисті, «Опорний Тризубець» у складі «Кросс –Каземіро – Модріч» та атака « Роналду та Бензема».

Мій Прогноз:

Нас, як завжди, чекає цікаве та напружене «футбольне дійство», в якому важко сказати, хто буде переможцем, а в цьому матчі так тим більше. Протистояння кращої атаки поточного розіграшу ЛЧ і кращої оборони – «Реал» в 12 матчах забив 32 м’ячі, а «Ювентус», у свою чергу, пропустив всього три. Тому цей факт не може однозначно сказати, хто ж є явним фаворитом у цьому матчі. Гра може скластися по різному. «Реал» може забити першим, і тоді «Ювентусу» треба буде йти на штурм «Мадридського Бастіону», тож нас може чекати красивий та атакуючий футбол, з великою кількістю забитих м’ячів у різні ворота. А з іншого боку, «Юве» може відкрити рахунок у матчі, і тоді нас чекає уже облога «Туринського Бастіону» гравцями «Вершкових», тож на багато голів чекати не доведеться.

Моїм прогнозом на цей матч буде рахунок 1:2. Чому так, я поясню. Реал забиває в кожному зі своїх 64 матчів, і тому, думаю, вони продовжать серію і в цьому матчі, а ще є «Фактор Роналду», котрий полюбляє забивати «турінцям», тому навіть «старий добрий» Буффон не зможе нічого зробити. Але захист «Реалу» не безгрішний, тому свій момент «Юве» отримає, тож уся 3 нападу може зрівняти шанси у матчі, або один кутовий і голова одного з захисників зрівняє «статус кво» у матчі. І фінальним акордом буде гол капітана «вершкових» в кращих традиціях жанру, як це було в 2014 та 2016, на останніх хвилинах матчу. Тому мій прогноз: «Ювентус» (Турин, Італія) – «Реал (Мадрид, Іспанія)» 1:2. Тож дивимося футбол, вболіваємо за свої улюблені команди та тримаємося позитиву.

Сергій Жовтий – студент 5 курсу заочного відділення кафедри журналістики