- Кафедра журналістики - https://www.kafedrajourn.org.ua -

У Харкові пройшла відкрита дискусія на тему «Безпека журналістів: базовий стандарт вільних медіа»

31 березня, відбулася зустріч журналістів, а також студентів та викладачів кафедри журналістики Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна із представниками офіційних організацій, котрі опікуються правами журналістів. Семінар проходив у конференц-залі Kharkiv Palace Premier Hotel з дев’ятої до одинадцятої години ранку.

Головними учасниками конференції стали виконувач обов’язків голови Національної спілки журналістів України Сергій Томиленко, віце-прем’єр Європейської асоціації журналістів Надія Агжихіна та старший фахівець офісу представника ОБСЄ з питань ЗМІ Андрій Ріхтер. Загалом семінар відвідало близько двадцяти чоловік.

Основне питання, якому була присвячена зустріч та яке обговорювалося під час дискусії, стало «Безпека журналістів у сучасних реаліях». Під час дискусії учасники намагались знайти рішення, яке б допомогло підсилити захист журналістів у різноманітних робочих ситуаціях і захистити їх правовим та цивільним кодексом.

Почесні гості, серед яких були Костянтин Григорнеко (головний редактор газети «Обрії Ізюмщини»), Роман Черемський (український журналіст, громадський діяч, що провів у полоні бойовиків 132 дні), Роман Даниленков (директор з розвитку у медіа-проекті «Накипіло»), освітлювали аспекти питання, розповідаючи про власний досвід порушення журналістської свободи.

Конструктивний діалог підтримувався теплою атмосферою зустрічі. У кінці  Надія Агжихіна сказала, що кількість подібних конференцій повинна тільки збільшуватись, тому вона сподівається на якнайшвидше повернення до Харкова та подальше продовження спільної роботи.

Зараз проблема безпеки журналістів стоїть винятково гостро. Тільки за останні кілька років трапилось більше 800 випадків агресії щодо представників ЗМІ, і лише 4 випадки дійшли до судового розгляду. Організатори сподіваються, що подібні семінари пробудять інтерес до цієї проблеми, і кримінальні справі зрушаться з мертвої точки.

[1] [2]

Артем Войтенко – студент 2 курсу відділення журналістики,

фото – Кирило Тихонов – студент 2 курсу відділення журналістики