- Кафедра журналістики - https://www.kafedrajourn.org.ua -

Заборона телеканалу «Дождь»: політична цензура чи справедливе рішення?

12 січня Нацрада [1] з питань телебачення і радіомовлення зобов’язала українських провайдерів протягом місяця припинити ретрансляцію російського телеканалу «Дождь» через невизнання каналом суверенітету і територіальної цілісності України, а також трансляцію російської реклами.

У відповідь на такі заходи Американська неурядова організація Freedom House [2] заявила, що вважає актом цензури заборону мовлення в Україні російського телеканалу «Дождь».

Водночас представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович [3] вступила у дискусію з народним депутатом України, головою постійної делегації України в ПАРЄ Володимиром Ар’євим щодо, на її думку, неправомірних кроків стосовно російського каналу в Україні. У відповідь на заяву пані Міятович серед політичної та громадської спільноти сніжним комом [4] почали з’являтися заяви та поширюватися статті як реакція на ситуацію.

Спробуємо розібратися у ситуації й спробувати вирішити, чи такі дії Нацради дійсно неправомірні, чи заяви пані Міятович є упередженими.

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення заявляє, що вилучила російський телеканал «Дождь» з українського ефіру виключно на законодавчій основі. Нацрада зазначає, що при проведенні регулятором постійних моніторингів як іноземних, так і вітчизняних мовників вони виявили невідповідність [5] програмного наповнення телеканалу українському законодавству.

Крім того, зазначає Нацрада, в програмах «Дождя» неодноразово фіксувалося поширення інформації, яка не відповідає вимогам частини другої статті 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» («не допускається використання телерадіоорганізацій для закликів до розв’язування війни, агресивних дій або їх пропаганди») та частини першої статті 28 Закону України «Про інформацію».

Також Нацрада зауважує, що в сюжетах програм «Дождя» неодноразово транслювалася інформація, яка свідчить про невизнання державних кордонів [6] та посягання на територіальну цілісність України. Зокрема, в ефірі й на сайті мовника демонструвалася карта, де Крим позначається як складова частина території Російської Федерації. Також, зазначає Нацрада, в окремих висловлюваннях журналістів телеканалу містилася інформація про наявність державного кордону між Кримом і Україною.

«Ухвалюючи рішення щодо телеканалу “Дождь”, Національна рада керувалася також статтею 28 Європейської конвенції [7] про транскордонне телебачення, де, зокрема, зазначається, що жодне із положень Конвенції не заважає сторонам її підписання застосовувати суворіші й детальніші правила порівняно з тими, які передбачені в цьому документі», – зазначає Нацрада.

Отже, існує низка доказів того, що телеканал «Дождь» неодноразово порушував як Закони України, так й Європейські правові норми, і питання про прихильність до Кремля та його пропаганди з боку європейських представників міжнародних організацій залишаються відкритими. Однак, на жаль, лишаються сумніви, чи змінить щось заборона цього каналу у кабельній мережі. Глядачі, які раніше його дивилися, за бажання знайдуть змогу переглянути передачі в Інтернеті або на супутнику, а представники Кремля зможуть використати це як привід «напасти» на Україну та перекрутити факти, нарікаючи на відсутність свободи слова у східного сусіда.

Валентина Березос, студентка 6 курсу заочного відділення спеціальності «Журналістика»