- Кафедра журналістики - https://www.kafedrajourn.org.ua -

Секрети журналістської майстерності від Жанни Олійник

В рамках курсу «Економіка та організація ЗМІ» відбулася відкрита лекція «Ток-шоу в харківському медіапросторі». На заняття до студентів-журналістів завітала ведуча програми «Батьківські збори» Жанна Сивуха (Олійник), випускниця відділення журналістики 2008 року. Зараз вона – головний редактор на харківському «7 каналі».

Журналістка поділилася з молодшими колегами секретами професійного успіху. Так, на її думку, університетську освіту не варто недооцінювати. Часто кар’єрне зростання залежить від наявності диплому про фахову освіту. Сама Жанна шкодує, що свого часу відмовилася від навчання в аспірантурі.

Вибираючи місце журналістської практики, треба орієнтуватися зразу на великі видання, оскільки місцеві не завжди є зразками якісної журналістики.

Щоб зробити якісний медіапродукт, необхідно весь час ставити собі питання «чому?». Це зробить матеріал об’ємним, дозволить залучити широкий життєвий контекст і вийти на вищий рівень узагальнення.

При підготовці інтерв’ю Жанна порадила «думати головою іншого», уявляти, що може сказати співрозмовник, програвати можливі сценарії розвитку бесіди.

Самій Жанні дуже подобається працювати в прямому ефірі. «Коли переглядаєш запис, обов’язково щось не сподобається, треба перезнімати, витрачати час. Прямий ефір для мене все-таки комфортніший. Головне правильно налаштувати себе».

 

Альбіна Федотова

 

Читайте также:

Ведуча харківського ток-шоу: “Мене завжди виручало й давало змогу спілкуватися з людьми різного статусу оте необхідне, “інтелігентне” коло знань, яке маю” [1]