- Кафедра журналістики - https://www.kafedrajourn.org.ua -

«АД 242»: оборона Донецького аеропорту з перших вуст

17 лютого 2016 року о 14:00 у конференц-залі головного корпусу ХНУ імені В. Н. Каразіна відбулася презентація книги «АД 242. Історія мужності, братерства і самопожертви».
На презентації були присутні укладач та автор ідеї книги – Ірина Штогрін, декілька учасників антитерористичної операції та представники ЗМІ, а також ректор університету Віль Савбанович Бакіров, декани та заступники деканів багатьох факультетів, серед яких філологічний, історичний і соціологічний, студенти цих факультетів, працівники бібліотеки, якій подарували декілька примірників книги.
Перший тираж книги склав 8 000 примірників і був розпроданий за три тижні, другий тираж випустили у кількості 10 000 примірників, і книга вже потрапила у топи книгарень України.
Ірина Штогрін, журналістка «Радіо Свобода», розповіла, як створювалася книга, і наголосила, що там присутнє справжнє живе мовлення учасників подій, майже у первісному вигляді. Над книгою працювало багато журналістів «Радіо Свобода», які збирали матеріали у зоні АТО. У книзі багато фотографій: і тих, що зробили журналісти під час збору матеріалу, і тих, що зробили самі бійці й охоче поділилися світлинами з журналістами, і навіть скріншоти з відео.
Книга має назву «АД 242» і присвячена вона подіям у районі Донецького аеропорту, тож і розшифровується як «Аеропорт Донецький», оборона якого тривала 242 дні. А бійці, які називають себе кіборгами, розповіли, що часто писали на стінах «ад», «пекло».
Присутні на презентації бійці розповіли, як потрапили до армії, хто з якою хвилею мобілізації, які були враження, як їм було страшно, як їх підтримували цивільні. Дехто з бійців зазначив, що існує величезний контраст у поглядах тих, хто воював, і тих, хто не зазнав такого досвіду. Вони висловили сподівання на те, що презентована книга допоможе досягнути більшого розуміння, і вдоволення тим, що книгу написали зараз, коли робиться історія, коли спогади ще свіжі, коли історія записується ще по гарячих слідах.
Під час презентації було висловлено пропозицію запрошувати бійців АТО до шкіл, але не тільки на свята, але періодично, аби діти знали з перших вуст правду про події на сході України.
Завершила презентацію українська пісня, присвячена бійцям.

Альбіна ФЕДОТОВА