- Кафедра журналістики - https://www.kafedrajourn.org.ua -

У Фрунзенському районі м. Харкова пройшов початковий етап Турніру юних журналістів

11 лютого 2016 року відбувся районний етап Турніру юних журналістів (далі – ТЮЖ) у Фрунзенському районі м. Харкова.
Районний етап проходив у приємній на вигляд школі №73. У ТЮЖ брали участь школи Фрунзенського району: №74, №73, №38, №145, №24, №161, №32, №63, №61, №2, №49, №160 та ЦДЮТ №6. Від кожної школи була одна команда у складі від трьох до п’яти осіб, учасники допускалися до турніру, починаючи з дев’ятого класу.
Школярі приїхали приблизно до першої години дня, зареєструвалися і попрямували до актового залу, де і проходив розподіл на групи – по три команди на приміщення, але через те, що команд було 13, в одному з приміщень було 4 команди.
Командам надали список з шістнадцяти питань, і перша команда – Опонент – викликала другу команду – Доповідача – з одним питанням, потім опонувала, а третя команда – Рецензент – вже підводила підсумки. У приміщенні, де було чотири команди, був також і Спостерігач. Усього було два раунди, команди тричі мінялися місцями в кожному раунді. Помітно було, що школярі не завжди добре орієнтувалися в питаннях, іноді навіть брали вічну відмову від питання (на весь час проведення ТЮЖ).
Також команду «Тигри» від школи №32 довелося зняти з турніру, оскільки діти виявилися не готові. Як з’ясувалося пізніше, початковий склад «Тигрів» був іншим, але вони, на жаль, не змогли приїхати, і заміна сталася останньої миті.
Однак були і яскраві учасники, які до останнього моменту відстоювали свою точку зору, влаштовувалися цілі дискусії. У цілому виступаючі були ввічливими та ерудованими, приємними співрозмовниками.
Готувалися діти до ТЮЖ на канікулах та під час карантину. Кажуть, приходили кожний день і займалися з вчителями.
ТЮЖ у Фрунзенському районі проводиться лише другий рік, тому більшість дітей брали участь уперше, а ініціатором такого заходу виступила Олена Миколаївна Фурманова, вчитель української мови та літератури, знайома зі сферою журналістики. Олена Миколаївна каже, що складно було не стільки із самою організацією, скільки з контролем проведення турніру.
Перше місце у турнірі посіла команда школи №38 «25 кадр», друге і третє місця розділили по двоє учасників. Учасники та вчителі, які супроводжували свої команди, в цілому залишилися задоволені, багато дітей отримали досвід і нові знання, їм було весело і цікаво, школярі висловлювали бажання брати участь у ТЮЖ і в наступному році.

Федотова Альбіна