- Кафедра журналістики - https://www.kafedrajourn.org.ua -

Казнить нельзя помиловать! «112 Україна» під загрозою закриття

Сучасні медіа впливають на світосприйняття українців. В часи інформаційної війни громадяни сповнені недовіри до ЗМІ, адже на скільки б об’єктивно новини не передавались, вони часто тяжіють до тієї чи іншої політичної сили. Це відбувається тому, що телебачення стає бізнесом, перетворюючись в рупор чужих ідей. Система телевізійного керівництва не завжди прозора, тому що у той час, коли інформаційна війна іде в Україні, війна за сфери впливу відбувається у серці медіа комунікацій. Не можу сказати про всі телевізійні канали, адже для цього потрібне ретельне дослідження роботи ЗМІ. Пропоную розглянути цю ситуацію на прикладі політики каналу «112 Україна».

Інтернет рясніє матеріалами про те, що канал «112 Україна» скоро мають закрити. За яких причин і хто це збирається зробити – питання, які зводяться до чуток. Відомо, що назва цього каналу не один рік звучить на засіданнях Нацради. Ще у 2011 році це були п’ять різних медіа, переможці цифрового конкурсу регіонального телебачення: «Новий формат ТВ», «Партнер ТВ», «Аріадна ТВ», «ТВ Вибір» і «Лідер ТВ». А вже у 2012-му, після того, як вони були викуплені Андрієм Підщипковим, Національна рада з питань телебачення переоформила їх ліцензії на мовлення під іменем нового телеканалу «112 Україна».

На сьогодні дотримання умов ліцензії є наріжнім камнем у взаємовідносинах каналу та Національної ради. Вже три попередження винесено «112 Україна» після позапланових перевірок, адже він вперто тримає курс на інформаційність, тоді як комісія вимагає введення в телепрограму художніх фільмів. Такий недолік найближчим часом може стати для каналу фатальним. Ось що повідомив 18 березня про можливе закриття народний депутат від партії «УДАР» Сергій Каплин: «Сьогодні мною з АП отримана інформація про вимогу до Нацради винести чергове попередження телеканалу «112 Україна». Незважаючи на те, що українські політики, політологи і представники різних громадських і правозахисних організацій України, Європи і США висловилися про неприпустимість спроб тиску на ЗМІ та цензури, Нацрада має намір виконати це розпорядження. Активними інквізиторами каналу є Ю. Артеменко і К. Котенко. Саме вони ініціюють чергове попередження і тепер уже тиснуть на членів Нацради, які сумніваються в необхідності подальших репресій каналу».

Чому ж Сергій Каплин так турбується за долю каналу, що бере на себе відповідальність робити такі провокаційні заявки? Більше того, причину таких дій він бачить у ворожому ставленні «5 каналу», який за його словами належить Порошенку, до «112 Україна», бо останній набрав у минулому році більші рейтинги на телебаченні. А ще зовсім недавно Каплина називали новим власником «112 Україна», що він, до речі, заперечував. І несподівано, напередодні парламентських виборів, веде на вищезгаданому каналі програму «Народний контроль». Ситуація говорить сама за себе.

І звідки «ростуть ноги» неоднозначного конфлікту між каналом і теперішньою владою? Це питання актуальне ще з 2013 року, адже не секрет, що «112 Україна» неодноразово звинувачували у прихованій політиці. Існує думка про те, що канал підпорядковується Віталію Захарченку, минулому екс-міністру МВД. Такий зв’язок можна було спостерігати через особу Віктора Зубрицького, креативного продюсера каналу. Арсен Аваков публічно назвав його консультантом медійних активів Захарченка. Звинувачення не було підтвердженим, але медіа критики зауважують, що до червня минулого року канал проводив російську пропаганду. Ось як про це говорить дослідник видання «Media Sapiens»: «На місце звичної для каналу поблажливості стосовно сепаратистів прийшли відкрита підтримка української армії, засудження дій терористів і сепаратистів. Ми скажемо більше: в силу якихось причин канал, який протягом тривалого часу в своїх підсумкових випусках новин поширював міфи й меседжі російської пропаганди, раптом змінив свій дискурс. В інформаційній війні за розуми громадян на боці Росії тепер воює одним бійцем менше».

Таке зауваження каналу зробило не одне українське видання, фактично підтверджуючи думку про те, що це ЗМІ залежне від політичної сили. Андрій Підщипков хоч і робить постійні оголошення про те, що він єдиний власник каналу, прямих звітів про доходи не надає. Сума, яку називає керівництво, відверто кажучи, не збігається із реальною, адже не дарма «112 Україна» відомий найсучаснішим обладнанням та апаратурою. До того ж, щоб підняти канал на ноги, треба немало грошей. Чи спроможна на це людина, яка обіймає посаду радника голови правління «Банку ринкові технології» і радника президента Київського річкового порту? Так якій політичній силі міг бути підпорядкований канал, якщо компанія наполовину входить в СКМ Ріната Ахметова?

Нагадуємо, що згідно із Законом України про статус народного депутата України він «не має права займатися будь-якою, крім депутатської, оплачуваною роботою, за винятком викладацької, наукової та творчої діяльності, а також медичної практики у вільний від виконання обов’язків народного депутата час».

Звинувачення з боку інших ЗМІ на каналі називають «чорним піаром», усі недоліки відхиляють, а «112 Україна» називають каналом з незалежною думкою. В роботі задіяна амбіційна молодь, яка будь-що прагне оперативно передати інформацію і не допустити тиску збоку влади. На сьогоднішній день «112 Україна» сподівається на захист Ради Європи та представника ОБСЄ в Україні від несправедливого, на їх думку, закриття. Та варто взяти до уваги такий момент: якщо канал сподівається на об’єктивне розслідування, його керівництво зобов’язане подати прозорий звіт про фінанси і нарешті оголосити всіх реальних власників. Чи зважиться на це Андрій Підщипков і чи буде ця інформація достовірною, питання, які залишаються відкритими до цих пір…

Анастасія Мачужак, студентка групи ЛЖ-41.